Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Maaltijdboxen, hoe en wat?

Laten we het voor de verandering eens over iets anders hebben dan een recept. Omdat ik een groot fan ben van koken, recepten en lekker eten heb ik natuurlijk net als velen opgemerkt dat er een ware maaltijdboxen markt is ontstaan. Over de afgelopen maanden heb ik zelf een aantal van deze boxen geprobeerd en was ik elke keer verbaasd over het gemak van deze foodboxen.

Nou heb ik het er vaak met mensen over gehad en blijkt dat toch veel mensen niet precies weten wat het is. Ook al hebben ze allemaal weleens van HelloFresh gehoord, zijn de meeste mensen toch niet op de hoogte van de ontwikkelingen in deze markt. Vandaar dat ik er vandaag een artikel op mijn website aan wil wijden.

Wat zijn maaltijdboxen?

Voordat ik verder ga over de soorten en verschillen, eerst even een korte uitleg over wat maaltijdboxen zijn?

Maaltijdboxen zijn precies wat de naam zegt, boxen met complete maaltijden erin, weliswaar niet “kant en klaar” maar om nog zelf te bereiden. Het concept is eenvoudig, jij neemt een abonnement op een van de vele maaltijdboxen, vervolgens krijg je elke week een box voor een x aantal personen en een x aantal gerechten naar keuze thuisbezorgd, in deze box zitten dan producten die in de exacte hoeveelheden zijn afgemeten en de instructies om de gerechten mee te maken. De producten zijn meestal erg vers, direct afkomstig van de producenten en boeren, vaak lokaal en biologisch.

De recepten worden door middel van bijgeleverde boekjes en recepten kaarten duidelijk uitgelegd hoe je ze moet bereiden en staat alle andere relevante informatie zoals over de allergenen, de voedingswaarden etc er ook bij vermeld. Deze gerechten worden bij de meeste maaltijdboxen bedacht door voedingsexperts in combinatie met professionele koks, volgens de schijf van vijf en zijn het gevarieerde maaltijden. De recepten zijn erg eenvoudig te maken, iedereen kan binnen +/- 30 minuten een gerecht op tafel zetten.

Vele soorten foodboxen.

Naast de bekendste maaltijdbox HelloFresh zijn er veel meer maaltijdboxen dan je denkt, sterker nog onlangs is er een onderzoek geweest waaruit bleek wat de 5 populairste maaltijdboxen in Nederland zijn. Hier kom ik later op terug, daarnaast zijn er inmiddels ook veel varianten op maaltijdboxen bij gekomen, zo zie je bijvoorbeeld dat de fruitbox de laatste paar maanden een onverwachte opmars heeft gemaakt. Dit komt vooral omdat een paar van deze bedrijven die foodboxen verkopen ook als extra een fruitbox is hun aanbod hebben, door de grote marketing campagnes krijgen deze boxen veel aandacht en worden ook de aftakkingen en varianten van de maaltijdbox erg populair.

De variatie is ontzettend groot heb ik gemerkt, zo zijn er niet alleen veel bedrijven die concurreren met een maaltijdbox, maar vind je ook grote verschillen tussen de boxen, zo is HelloFresh misschien de best verkochte maaltijdbox en heeft deze een breed aanbod, zoals een fruitbox een vegetarische maaltijdbox en zelfs een wijnbox en ontbijtbox. Maar heb je ook de Allerhande Box die als 2e beste maaltijdbox uit de bus komt volgens een onderzoek, het verschil is dat je bij de Maaltijdbox van Allerhande weinig keuze hebt, er is een box die je alleen voor 2 of 4 personen kunt bestellen en waarin 3 gerechten zitten. Dan heb je als 3e voorbeeld Marley Spoon die in tegenstelling tot alle andere maaltijdboxen, jou wel de keus geeft om zelf je recepten te kiezen.

Naast alle concurrenten in deze markt heb je verschillende soorten boxen, zo zijn er biologische maaltijdboxen, maar ook kratten, groentekratten,groente en fruit tassen, je heb varianten zoals een Halalbox, een Aziatische maaltijdbox en zelfs een roti, nasi of bami box.

Koelverse maaltijden.

Wat me ook is opgevallen is dat nu de maaltijdboxen al zo,n 2 jaar erg populair zijn geworden je ook steeds vaker koelverse kant en klare maaltijden kunt bestellen via het internet. Dit is ook weer zo,n gevolg van de maaltijdbox, maar dan een stapje verder, bij deze maaltijden worden ook verse producten direct van de boer en lokaal gebruikt, alleen worden de maaltijden ook meteen voor je bereid, waardoor jij ze alleen nog even hoeft op te warmen in de magnetron. Bedrijven zoals, Verse Oogst, Enjoy Fresh en Kook jij of ik? houden zich bezig met deze koelverse kant en klaar maaltijden.

Het voordeel van deze maaltijden tegenover de kant en klaar (diepvries) maaltijden van de supermarkt, is dat deze met erg verse producten worden bereid en zodanig worden gekoeld dat de kwaliteit hoog blijft, ze worden meteen hierna bij je thuisbezorgd. Daarnaast bestel je deze online via een webshop, waardoor je meer tijd over houdt voor andere dingen.

Online shoppen.

Dat brengt mij meteen bij het volgende, wat misschien leuk is om een keer een langer artikel aan te wijden, het online shoppen. We doen steeds meer boodschappen online, kleding, schoenen en elektronica kochten we massaal al langer online maar in 2015 blijkt uit een onderzoek dat het online boodschappen doen met 40% is gestegen, vrij logisch als je naar de generatie verschuiving kijkt. Dit zal alleen maar meer worden, want de jongere generaties weten niet betere en heeft online boodschappen doen ook veel voordelen.

Ik denk namelijk ook dat het succes van al deze maaltijdboxen, foodboxen, fruitboxen, koelverse maaltijden en ga zo maar door, vooral komt omdat mensen meer en meer vertrouwd raken met het online shoppen. Het is een wisselwerking, we raken vertrouwd maar zien ook de voordelen in, enkele voorbeelden van voordelen van het online boodschappen doen zijn:

  • Tijdbesparend.
  • Boodschappen doen vanuit je luie stoel of zelfs op je werk.
  • Het is snel gebeurd en hoeft niet meer zo vaak naar de supermarkt.
  • Meer keuze, assortimenten zijn groter en wordt alles vaak gratis thuisbezorgd.

Omdat het zo efficiënt is houden we meer tijd over voor andere dingen zoals, meer tijd met je gezin, familie of vrienden door brengen, meer tijd voor andere bezigheden. We zijn een welvarende maatschappij waarin voor veel van ons werk, carrière en gezin voorop staan, dit kost ons veel tijd en zijn dit soort tijdbesparende oplossingen erg praktisch.

Daarnaast heeft een maaltijdbox nog meer voordelen dan dat het alleen maar tijdbesparend is. Er zit namelijk een hele grote G factor aan deze box, de G staat voor Gezondheid 😉 De boxen bevatten erg verse producten en worden de gerechten door voedingscoaches bedacht. Nu we vaker over onze voeding nadenken, gaan we meer opzoek naar gezonde voeding, dat is het 2e grote voordeel van de maaltijdboxen.

Vergelijken.

Ik ben niet de eerste die over maaltijdboxen schrijft, er is al veel over gezegd en geschreven. Er zijn zelfs speciale vergelijkings websites voor deze boxen zoals http://www.maaltijdbox-vergelijken.nl waarop je alle boxen en alle soorten kunt vinden, mocht je interesse hebben in een box, dan is zo,n website echt een uitkomst, je vind er namelijk gebruikers ervaringen, tips en kortingen. Ik raad je vooral aan om eerst even te kijken voor een korting als je een maaltijdbox wilt bestellen want die kunnen afhankelijk van welke box je neemt wel oplopen tot 25 euro.

Zelf vind ik de maaltijdboxen erg leuk! Ze zijn iet alleen praktisch maar ook erg leerzaam en inspirerend, zelf zou ik niet elke week een box nemen maar wel zo nu en dan een keer voor inspiratie, de verassing, want het is toch elke keer weer net een cadeautje dat je thuis ontvangt.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring met een maaltijdbox, welke heb je geprobeerd en wat vond je ervan, deel je ervaring met me door gebruik te maken van het reactie veld hieronder op de pagina.

Advertentie

Over Johnny Rain

Wie ik ben en wat het is dat ik doe. Lees je hier op mijn blog. Ik wil je guide in het leven zijn. Je helpen met het vinden van de beste versie van jezelf. Johnny Rain is een mindset. Deze zul je moeten leren door met mij in zee te gaan. ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op april 20, 2016 door in Maaltijdboxen en getagd als , , , , .
Kookgek Wilma

Lekkere en smaakvolle recepten.

%d bloggers liken dit: